Ana Maria Munteanu – Milky Way (A&A Records, 2019)

Cu nu prea mult timp în urmă, graţie prietenului Radu Lupașcu, am avut ocazia să ascult un nou album discografic marca A&A Records, firmă serioasă și selectivă, prin care am făcut cunoștință cu o altă abordare personalizată a unor cunoscute standarde alese din bogata moștenire transmisă peste decenii a ceea ce limba engleză a definit foarte plastic și cuprinzător, “popular music”.

De pe coperta principală a digipack-ului cu un titlu ademenitor, Milky Way, ne zâmbeşte afectuos Ana Maria Munteanu. Aproape că ne face cu ochiul. Artista şi-a asumat cu mult curaj să dea o tentă emoţională proprie unor compoziţii care, de-a lungul anilor, au fost interpretate de nume legendare ale istoriei muzicii populare. M-am străduit să aflu mai multe despre ea şi, din păcate, nu există decât puţine informaţii disponibile, pe internet desigur, iar cele care apar sunt foarte sumare.

Pe site-ul The Entertainment Agency apare o scurtă prezentare în limba engleză a duetului Aria, din care aflăm că Ana Maria Vatafu și Bogdan Munteanu au absolvit studiile muzicale la Universitatea Națională de Muzică București în anul 2006, respectiv 2007. Cei doi colaborează din anul 2003 construind împreună un repertoriu bogat din piese standard de jazz puse în valoare cu talent de calitățile naturale ale vocii solistei.

Textul este însoţit de un videoclip înregistrat la un eveniment cu rolul de a convinge pe eventualii doritori că merită să investească pentru a se bucura de prezenţa acestor artişti. Am descoperit apoi un alt video, în care apare grupul Sing & Swing Band din Bucureşti, invitat să deschidă pe 17 noiembrie 2018 seria jam sessions în cadrul Festivalului de Jazz de la Ploieşti, desfăşurată într-un loc ademenitor, Curtea Berarilor Timişoreana.

Apar pe filmare Ana Maria şi Bogdan Munteanu, Adi Tetrade – tobe, Bogdan Roman – saxofon, clarinet, Iulian Corlăţeanu – bas şi câţiva dansatori de swing care animă atmosfera. Imagine bună, muzică bună, atmosfera bine surprinsă, din păcate pe înregistrare vocea interpretei nu reuşeşte uneori să răzbată deasupra instrumentelor.

Prin diversitatea prezenței în genuri muzicale diverse, de la pop, rock, jazz la cabaret, musical, revistă, operă rock, bateristul Adi Tetrade este poate cel mai versatil membru al acestei echipe.

Numele saxofonistului Bogdan Roman l-am întâlnit în grupul Djazz & Happy Syns care a evoluat în 2017 în cadrul Festivalului de Jazz de la Sibiu alături de pianistul Marius Vernescu, solista vocală Cătălina Beța și doi DJ, Peter Zaad și Cristian Dobre. Adrian Flautistu, dărabăneanul cu studii de contrabas la liceul de muzică din Botoșani continuate la nivel superior la București, este deasemeni un muzician cu mare experiență, al cărui nume poate fi întâlnit pe înregistrările unor importanți artiști români, de la Nicu Alifantis la Sergiu Cioiu.

A venit pe Milky Way cu experiența de aranjor, producător și instrumentist pe un album asemănător de smooth jazz și bossa nova, Stories Of A Heart, înregistrat în 2017 de Viorica Pintilie.

Cu o asemenea echipă, ideea de a înregistra un album discografic s-a concretizat anul acesta prin apariția sub eticheta A&A Records a CD-ului Milky Way.

În studioul S.G.O. Music Factory au intrat Ana Maria Munteanu – voce, Bogdan Munteanu – pian, Adrian Flautistu – chitară bas și contrabas, Adi Tetrade – tobe și doi instrumentiști noi, saxofonistul leton Alexander Reichenock, unul dintre cei mai versatili tineri muzicieni proveniți din țările baltice și percuționistul cubanez Gilberto Ortega, care a venit în România în 2008 invitat de Analia Selis în grupul ei de acompaniament și care a început să colaboreze, între alții, cu Pepe, Alex Velea, Connect-R, Andra și grupurile Mandinga și Bosquito.

Acest grup de instrumentiști foarte talentați și experimentați în mai multe genuri muzicale, a contribuit la realizarea unui album care nu poate fi încadrat neapărat în jazz, ci în ceea ce poartă numele generic de popular music, cum spuneam la început.

Albumul conține opt compoziții: trei aparțin lui Bogdan Munteanu din care două pe versurile Laviniei Ștefan, patru sunt standarde foarte cunoscute din repertoriul classic de soul jazz, baladă pop și R&B. Ultima este o prelucrare a unei teme folclorice ardelenești.

Să detaliem:

Compoziția care dă titlul albumului îl și deschide. Milky Way ne lămurește de la primele acorduri la ce să ne așteptăm. Un suport orchestral aerisit, acustic, construiește o baladă care pune în valoare vocea catifelată a solistei, încărcată cu multă căldură. De fapt, cei cinci instrumentiști păstrează acest sound de-a lungul întregului album, nu numai pe compozițiile lui Bogdan Munteanu, ci și pe cele preluate din repertoriul standard al jazzului din anii ’40.

Cea mai apropiată temporal de momentul apariției albumului dintre cele alese din repertoriul R&B, este cea de-a doua piesă, One Hundred Ways, compusă de Kathy Wakefield, Benjamin Wright și Tony Coleman și inclusă pe albumul The Dude, produs de Quincy Jones și lansat sub eticheta A&M Records în anul 1981. Solistul vocal este James Ingram, iar stilistic, piesa se înscrie în soul jazz și funk. A fost extrasă atunci pe disc single și a ajuns până pe locul 14 în Billboard Hot 100 și pe locul 5 în clasamentul Adult Contemporary.

În 1982, One Hundred Ways a primit premiul Grammy la categoria Best R&B Vocal Performance. Pe Milky Way, partitura vocală a lui James Ingram a fost preluată de Ana Maria, tempoul a crescut față de cel original, funkul a fost înlocuit cu swing, iar soloul la saxofon al lui Alexander Raichenok este foarte bun, cu o pondere mult mai importantă în construcția sonoră decât a avut-o Ernie Watts pe înregistrarea originală, pe care apare de fapt un întreg pachet de suflători. Ana Maria și colegii săi au respectat doar linia melodică, realizând practic o nouă piesă și nedatorând nimic lui Quincy Jones.

Cu cea de-a treia piesă de pe album întrăm în atmosfera baladelor smooth jazz din anii 40. Jimmy Van Heusen, autorul muzicii și textierul Johnny Burke au compus But Beautiful în 1947, una dintre cele cinci compoziții de pe banda sonoră a filmului Road to Rio realizat de Paramount Pictures cu Bing Crosby, Bob Hope și Dorothy Lamour în rolurile principale.

O comedie semi-muzicală, după cum o caracterizează IMDb. Primul interpret al piesei a fost Bing Crosby, dar cel care a dus-o cel mai sus în clasament (locul 14) a fost Frank Sinatra în 1948. Tot la condiția de hit au adus-o Margaret Whitting (locul 21) și Art Lund (locul 25). De fapt există cel puțin de 30 de versiuni diferite stilistic, instrumentale sau cu voce. Dintre solistele care au dat valoare acestei compoziții, amintesc doar pe Doris Day în 1957, Aretha Franklin în 1969, Billie Holiday în 1958 sau Barbra Streisand în 2003. Ana Maria & Co. au realizat o baladă smooth jazz într-un tempo mai lent decât cel al înregistrării lui Bing Crosby, dar aproape identic cu cel al versiunii înregistrate în 1957 de către Doris Day. Un intro foarte discret susținut de pian, contrabas și cinele pregătește intrarea vocii, care, fără să aibă vreo asemănare cu cea a lui Billie Holiday, are mici inflexiuni care amintesc de ea. O interpretare tihnită și relaxantă.

Good Morning Heartache, a patra în ordinea playlist-ului, a fost compusă de Irene Higginbotham, Erwin Drake și Dan Fisher, înregistrată ca disc single la casa Decca pe 22 ianuarie 1946 de Billie Holiday, acompaniată de Bill Stegmeyer and His Orchestra. Au inclus-o în repertoriu și alte soliste celebre care pot fi încadrate în zona R&B-soul-jazz, de la Dinah Washington în 1959 la Cassandra Wilson în 2015. N-au ocolit-o nici bărbații – Johnny Mathis, George Shearing, Tony Bennett sau Mel Torme. Bogdan Munteanu a realizat un aranjament jazz-funk în care Adrian Flautistu a schimbat contrabasul cu chitara bas, tobele susțin ritmul în forță, iar chitara bas și saxofonul au scurte solouri de virtuozitate, contribuind alături de voce, pian și percuție la un final în forță. Ana Maria, din nou foarte bună, aducând prin discrete inflexiuni vocale un omagiu primei interprete a acestei compoziții, Billie Holiday.

Trecerea în cea de-a doua jumătate a materialului muzical se face printr-o compoziție instrumentală, Yes and No, care intră în tema pricipală după un intro chitară bas-percuție de aproape un minut. Este momentul pianistului care improvizează elegant pe suportul ritmic cu accente latino.

My Foolish Heart este o piesă standard de jazz compusă de Victor Young, textul fiind semnat de Ned Washington. Publicată în 1949 şi interpretată de Martha Meads, a fost inclusă în banda sonoră a filmului cu acelaşi titlu. Originalul este o baladă sentimentală, care a scăpat de criticile acide aduse acestui film siropos, obţinând în 1949 o nominalizare la Academy Award for Best Original Song, câştigat atunci de Baby, It’s Cold Outside a lui Frank Loesser.

Fiind una dintre piesele din grădina popular music adaptabilă la orice manieră de interpretatre vocală sau instrumentală, a beneficiat de atenţia egală acordată de artişti din pop, jazz sau rock. Rod Stewart, Cliff Richard, Astrud Gilberto, Frank Sinatra, John McLaughlin, John Abercrombie, Oscar Peterson, Carmen McRae, nume alese pe sărite dintr-o listă cuprinzătoare, au folosit această piesă ca un gherghef pe care fiecare a brodat un desen sonor propriu. Versiunea de pe Milky Way este frumos reconstruită într-o atmosferă latino relaxată și încă o dată putem simți empatia stabilită între instrumentiști în sprijinul vocii. Inspirat și elegant soloul de saxofon. Este, după mine, una dintre cele mai reușite piese de pe album.

A șaptea compoziție de pe album, Human Kind, aparține lui Bogdan Munteanu. Este deschisă de Gilberto Ortega la bongos, care are un rol foarte important în construcția ritmică a piesei, una cu tentă funk, care pune în prim plan dialogul între voce și pian, și pentru prima oară, îi face loc și lui Adi Tetrade să dezvăluie pe final abilitățile sale tehnice remarcabile din spatele setului de tobe.

Albumul se încheie cu o excelentă baladă jazz având ca punct de pornire melodia ardelenească Mocirița. Aranjamentul se datorează lui Adrian Flautistu, revenit la contrabas, care a dat partea leului saxofonistului leton și n-a greșit! Este principalul instrument care dictează, improvizând foarte inspirat. Alexander Raichenock este un mare câștig pentru acest album. Cele două intervenții vocale par a avea mai degrabă rolul de instrument care interpretează tema, renunțând la eventualele orgolii îndreptățite de numele și fotografia de pe coperta albumului. Este de apreciat modalitatea de a pune în valoare această realizare colectivă, în care libertatea de exprimare este egală pentru toți. Mocirița este una dintre cele mai frumoase realizări de pe Milky Way.

Concluzii: Milky Way este o realizare echilibrată, în care cei doi principali aranjori au reușit cu succes să aducă la același numitor comun compoziții proprii, preluări din repertoriul standard de jazz, soul funk și folclor, reconstruindu-le cu inteligență și originalitate. Materialul musical este foarte cursiv, atmosfera este relaxată, nu se vede intenția de experiment, ci dorința de a asigura o stare de bine ascultătorului mediu iubitor de jazz, dar nu numai! Nu este un album esențial, dar se situează în partea superioară a clasamentului înregistrărilor din zona popular music. Merită trei stele și jumătate.

Prezentare album: CD – Ana Maria Munteanu – Milky Way – 2019 A&A Records. Cod catalog: 160762-2. 1. Milky Way (m-Bogdan P. Munteanu, t-Lavinia Ștefan) / 2. One Hundred Ways (Kathy Wakefleld, Benjamin Wright, Tony Coleman) / 3. Big Beautiful, jazz standard (m-Jimmy Van heusen, t-Johnny Burke) / 4. Good Morning Heartache (Irene Higginbotham, Erwin Drake and dan Fisher) / 5. Yes and No (m-Bogdan P. Munteanu) / 6. My Foolish Heart, jazz standard (m-Victor Young, t-Ned Washington) / 7. Human Kind (m-Bogdan P. Munteanu, t-Lavinia Ștefan) / 8. Mocirița, romanian popular song (arrangement by Adrian Flautistu). Ana Maria Munteanu – vocals / Bogdan P. Munteanu – piano / Adrian Flautistu – bass and doublebass / Alexander Raichenok – saxofon / Adi Tetrade – drums / Gilberto Ortega – percussion. © 2019 All rights reserved to ARYA ENTERTAINMENT S.R.L. Recording and mastering at S.G.O. Music Factory. Music Producer: Bogdan P. Munteanu / Arya Entertainment S.r.l.. Executive producer: Andi Enache / A&A Records. Dedicated to Aryana, with love !